Na bežný nákup potravín musel vlani Slovák pracovať o 4 minúty dlhšie

27.03.2013 Bratislava

Bratislava  (TASR) - Na bežný nákup potravín musel vlani priemerne zarábajúci Slovák odpracovať o 4 minúty dlhší čas ako v roku 2011. Na priemerný nákup v hodnote 21 eur totiž pracoval 4 hodiny a 10 minút.
"Ešte v roku 2011 nám na takto zostavený bežný nákup potravín stačilo odpracovať o 4 minúty kratší čas a zaplatili sme zaň takmer o 90 centov menej," informovala dnes analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Menej si mohli vlani dovoliť aj motoristi. Na natankovanie plnej nádrže benzínu alebo nafty museli odpracovať o vyše polhodinu dlhší čas v porovnaní s rokom 2011. Za plnú 50-litrovú nádrž 95-oktánového benzínu zaplatili šoféri na Slovensku v priemere 77 eur, čo v prípade priemerne zarábajúceho Slováka predstavuje takmer celé dva odpracované dni.
V prípade predmetov dlhodobej spotreby však bola vlani podľa Sadovskej situácia mierne odlišná. Napríklad na kúpu žehličky, televízora či auta pracoval v roku 2012 priemerný Slovák kratšie ako v roku 2011. "V prípade chladničky tomu bolo ale naopak," podotkla analytička.
Na kúpu jedného štvorcového metra bytu alebo domu musí priemerne zarábajúci Slovák byť v práci viac ako 1,5 mesiaca. Kúpa celej nehnuteľnosti, hoci iba malometrážnej, tak predstavuje minimálne 5 odpracovaných rokov. "A nič na tom nemení ani fakt, že v roku 2012 prišlo podľa prepočtu k určitému zlepšeniu dostupnosti bývania," konštatovala Sadovská.
 

Vyberte región